Adakah aku hidup terlalu lama di jepang???

Posted in Uncategorized on February 15, 2012 by pijie

At some point every foreign resident of Japan starts to wonder — have I been here too long? Here are the top signs you’ve been in Japan so long that you’re basically Japanese:

1. When you’re outside Japan you still call non-Japanese gaijin.

2. You’ve continued to work through a shindo 3 earthquake without slowing down or bothering to mention it.

3. You’re giving the peace sign in most of your Facebook photos.

4. You start to get nervous when there are too many gaijin in a bar.

5. You don’t find engrish funny anymore.

engrish in Japan

6. You’re allergic to cedar.

7. Most of your vacations are geared towards taking hot baths.

8. You’ve started to reserve seats with your wallet / purse. You don’t have the slightest worry that it might be stolen.

9. You get the urge to stare at gaijin.

10. You bow when you’re on the phone.

11. You’ve had a conversation with a vending machine.

12. You regularly use a manga cafe as a hotel.

13. When your train is one minute late you start to think it’s your fault (maybe you have the wrong information).

14. You don’t know the English names for most types of fish.

15. You’re curious about people’s blood type.

16. You join Japanese bus tours outside of Japan.

17. You’ve started buying those strange English t-shirts.

funny engrish shirt

18. You can’t read a book in public that doesn’t have a book cover.

19. You’re starting to believe that romanji is English.

20. You ask people to “teach” you their phone number.

21. You own a mama chari.

22. It no longer bothers you that OIOI is pronounced marui.

23. You get annoyed when young Japanese people use informal Japanese.

24. You’ve become extremely nostalgic about sakura (cherry blossoms).

25. You regularly sleep at work.

26. You’ve often wished you had a doko demo door.

27. You remember important dates by the heisei (平成) year.

28. You start to think that oyaji gagu are funny (the corny jokes told by middle aged Japanese men).

29. You can ride a bicycle with a tiny clear plastic umbrella and not get wet.

japan bicycle

30. You can wear a yukata properly.

31. You mumble Oh toh toh toh when someone pours your beer for you.

32. You start feeling that many Japanese futon are too soft.

futon

33. You say heeeeey a lot.

34. You enjoy cooking your own food at restaurants.

35. You don’t pull over when police flash their lights.

36. At the first sign of a cold you wear a mask.

37. You often ask police for directions.

38. You can sing enka at Karaoke.

39. When you use a taxi in your home country — you wait for the door to open automatically.

40. You have accidentally apologized in Japanese in your home country.

41. You don’t feel Shibuya is all that crowded.

42. You turn your headlights off when you come to a stoplight.

43. You eat curry rice (kare raisu) at least once a week.

44. Paying two months reikin (gift money) for an apartment doesn’t bother you.

45. You can hum the donkihote song.

46. You can do seiza for 30 minutes without complaining.

47. You can eat Cream Collon without giggling.

48. You never travel with a toothbrush.
Japanese hotels always provide a toothbrush

49. (woman) You go naked at onsen without thinking about it but would never go topless at a beach.

50. You think Chinese Kanji is hilarious.

51. You run for the train in a panic because there won’t be another one for 1 minute.

52. You’ve taken a 3 day vacation that involves a 8 hour (or longer) flight.

53. You only know the size of your apartment in 畳(jyou).

54. You think of the “Japanese only” line at Narita as a status symbol.

55. You don’t mind when every channel on television is talking about food.

56. You get the urge to yell sumimasen at restaurants in your home country.

57. You started to think that noodles are an ok filling for a sandwich.

noodle sandwich

58. You’re starting to doubt your English pronunciation of Rs and Ls.

59. You bought a little plastic chair for your shower.

60. You have mastered more than one Japanese marshal art.

sumo

61. You drink corn soup from a can.

62. You own more than 8 umbrellas.

63. You can’t take an international flight without buying duty free.

64. You have used a stranger for support when sleeping on a train.

crowded train

65. You’re starting to add -san to the names of other gaijin.

66. You are starting to think natto tastes good.

67. You chose your bank by its cartoon character.

68. Your friends back home ask you what “genki” means.

69. You look for umbrella condoms when you enter stores outside Japan.

70. You’ve become very picky about rice.

71. You think it’s normal for people over 30 to read comics (manga) on the train.

72. You bow when you shake hands.

73. You think there’s food in the basement of all department stores.

74. You have a gold drivers license.

75. You’re not angry when politicians with loudspeakers wake you up at 8 on Saturday morning.

76. You complain that young people these days are losing their kanji skills.

77. You think 20 minutes is too long for lunch.

78. You always back-in when you park — no matter what the situation.

79. When you return to your home country you take lots of photos at the supermarket.

80. You started to believe that bicycle related crime is a very serious problem.

81. You complain about the dangerous lack of vending machines outside Japan.

82. You have slept standing on a train.

tokyo trains

83. You’re starting to think that coffee in a can tastes alright.

84. You reserve half of your luggage space for omiyage (souvenirs).

85. You buy kitchen appliances based on the songs they can sing.

86. You have purchased eggs from a vending machine.

87. You no longer get lost in Shinjuku station.

88. You don’t hesitate when you put 10,000 yen into a train ticket vending machine.

89. You can’t use a toilet that doesn’t have lots of buttons.

90. You’ve asked for an “American coffee” when you’re in America.

91. You believe that there’s an onsen to cure all aliments.

92. You’re starting to get Japanese comedy shows.

93. You think that corn & mayonnaise is a perfectly reasonable topping for pizza.

94. You know the theme songs for most of the products at your local konbini (convenience store).

95. You have said the phrase moshiwake gozaimasen.

96. You buy sake by the jug.

sake

97. (man) You never give presents on valentines day.

98. When someone is talking you say “unn” a lot to show that you’re listening.

99. You no longer mind having to pay for NHK.

100. You have a hanko.

101. You think stoplights are red, yellow and blue.

Persoalan………… aiseh..

Posted in Uncategorized on February 13, 2012 by pijie

Terlalu bosan kt opis arini kerana sejak pindah keje sebulan lepas.. sebulan jugakle aku duk “melangut” depan komputer nih.. sebulan jugak la aku “blind salary” dlm istilah yg sopan sket..

Tengah pikir idea yang menarik ntok dibuat utk 7 jam yg akan dtg nih… abis sume facebook diusya.. sume benda nak digoogle.. tp tetap boring..

Tetiba dtg plak persoalan yg bermain di kepala mcm lagu Najwa latif, nyanyikan dengan nada yg betol ye,

“Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya”

Jadi…. apekah persoalan yg bermain di benak kepala aku nih…

“Macam mana hendak menjadi seorang yang berharta,kaya dan raya, punya uang berjuta”

Jangan ler anggap aku nih materialistik..

Pencetus kepada persoalan ini adalah kerana semalam aku teman member gi anta keretanya ke rumah seorang tuan punya bengkel cina untuk dibaiki.. melihat kepada kekayaan cina tersebut.. aku jadi kagum bukan kaget yer..

Bukak bengkel sudah kaya ini macamkah.. smpai bilakah aku ini mau kerja makan gaji, hidup di bawah sistem kehidupan abad 21 ini yang nyata banyak mengubah corak kehidupan normal seseorang manusia…

Aku mau keluar dari kepompong lingkungan sistem ini.. sistem yang sebenarnya byk merugikan dari menguntungkan kita… mau mencari uwang dengan usaha sendiri..

Macam mana caranya???

Otak asyik kata jangan berenti kerja cari la kerja sendiri.. tapi hati kata ya silalah berenti cari peluang sendiri.. Macamlah seperti lirik lagu di atas tadi… (Credit tu Najwa Latif)

Aisehhh…..

 

 

 

mari mengundi weh!!!!

Posted in Uncategorized on January 24, 2012 by pijie

ELLLLOW!!!! lame x berjumpe…. skunk ni da dekat musim mngundi.. sori ler tulis sket pasal politik.

Walopon ade org kate , ” x mo lah aku terlibat dalam politik, benda tu koto’…  sedey sungguh weh  dgr org ckp mcm tu.. pkiran kolot mcm tu daa boleh simpan dlm tmpayan jauh2 da..

“Asalkn gaji aku masuk bulan2 sudah.. lantakla dgn politik”… yg ni buduh lg.. cukup ke gaji anda masuk 3,4 ribu sbulan? anda da rase bahagia ke?  Tp ramai yg x sedar. Mungkin bukan sbb ape.. nk kate mak bapak anta skolah time kecik2 dulu.. kompen la pegi..  nk kate pandai baca n tulis.. x mungkin le x reti.

Ade jugak org kate..” Politik skunk ni sudah x betol.. x yah la kite nak sokong mane2..”.. perghhh.. adakah kite cube “play safe”… skali lg amatlah katak bawah tempurung org mcm nih.. elok dicampak jauh2 ke pulau pandan jauh ke tengah…

OK.. cukup ler dgr mereka2 yang x tw arah tuju ni merapu merapik bagai… menghabiskan boras ajo… BUkan senang pijie nak menulis melainkan kalo sudah x tertahan dek telinga.. sudah baran di hati.. sudah merah di mata.. sudah berbuih di mulut…..

Kita kejam kalo kite merasakan kita sudah selesa… Sekali lagi kita zalim kalo kita pekak kan telinga.. butakan mata dengan apa yg blaku di tanah yang kita claim sebagai tumpah darah. Terlalu banyak sandiwara.. terlalu banyak fitnah.. terlalu byk dosa dan noda yg ada di depan mata.

Kita x ada hati perut utk diri sendiri jika kita biarkan cukai yang kita bayar, minyak yang kita isi.. harga teh tarik yang kita bayar, roti canai sekeping yg kita order.. lalu tanpa tgk resit kita bayar dgn ego…. kita juga bodoh bayar utk nasik lemak 5 posen.. ops… wujud lg ke nasik lemak 5 posen??? tanpa kita fikir.. ” Mak datokkk.. mahalnye mkanan skunk!!!!”… dan brmcm bagai la benda2 yg nek harga dgn x logik…

Lalu kita cuba mencari sebab dan musababnye.. Mengapa????

Aku dan kita.. pernah hidup pada zaman utk merasai nasik lemak 5 posen.. nasik berlauk aym di klate 7 posen je.. aku sempat beli.. aku sempat jamah.. dan kompen la aku sempat rasa…

Kita menyalahkan inflasi.. tanpa kita amik kira penyebab pada inflasi. Inflasikah namanya kalo pelbagai2 jenis tax kita bayar utk brg2 yg kononnya subsidi..

Bunga yg kita byr.. (bukan bunga kt kebun&bukan bunga ros) kalo kite beli rumah.. kite terbeban dgn pelbagai jenis cukai… dan aku malas nk ulang ayat di atas tadi.. cukup ke gaji kite 3,4 ribu??? selesakah kita???

Kereta yg kita beli, jgn la nk amik contoh saga blm/flx.. sbb bapak kite dulu pakai nissan,toyota,honda… kita bayar cash ker?? skali lg kita bayar utk bunga… dan kalo kita amik kereta luar… sekali lg kita byr utk combo (interest & tax) dan itulah konspirasi terancang… kita??? kita hanya mengikut dan membayar bagai lembu daging dicucuk hidung dgn tali rafia.. amat mudah kita mengikut.

SEkali lg x berotak kalo kite selesa utk hidup dgn ape yg ada sedangkan mereka2 bermewah2 dgn tax yg kite bayar… sedangkan mereka/kerajaan kate gaji bwh 3000 adalah di bawah garis miskin. kite bongkak kalo kite x nak mengaku benda tu.. sedangkan perangkaan mereka/kerajaan kate 34% hidup di bawah gaji 3000.

Mungkin ade yg x nak terima kenyataan jwb.. syukur la dpt 3 riban… mmg kita harus bersyukur.. tp fitrah manusia punya jiwa /nafsu /perasaan. mampukah kita terima hakikat itu kalo tgk “mereka ” hidup mewah2 senang lenang pakai duit sape brow???.. Kalo nk cite kemewahan “mereka” bukan kt cni lah.. byk lg waktu dan ruang yg kite sndiri bleh nilai pakai kepala otak yg kita kate cerdik tuh…

Kita nilai, Kita pikir, Kita lihat… pakai kepala otak masing2….

puasa dan raya???

Posted in Uncategorized on August 15, 2011 by pijie

Masuk hari ni dah hari ke 15 pose, kejap sungguh waktu berlalu. Lagu2 raya dah start kedengaran sket2 kt radio.. rasa bulan puasa ni berlalu dengan kosong. kurang sungguh xtbt yg bermnfaat dan membina…Unifi plak baru masuk rumah aku nih.. so tak de la bosan sgt apabila dpt menikmati xtbt mendonlod yg lancar spt di Jepang dulu. Tp kebanyakannyer mmg aktbt bulan puasa ni tidak seseronok dulu.. byk menghabiskan masa sorg2.. rasa mcm kt jepang dulu balik dah.. tp puasa taun ni menjanjikan kelainan. Teringat time Jad dulu mesti ada aktiviti makan di hotel anjuran YPM.. pergh mmg bagai nak rak mkn dulu. Kali ni budak2 opis aku suka menikmati mkn2 buffet di tempat2 yg kelas gitu.. wakaka.. walaupun bayarannya mahal tp mmg puas ati la dpt menyantap spt kt YPM dulu. Aku pun mmg ghairah menyertai buffet bukak pose nih.

bebudak nih gi Seoul Garden, Kluang station, Shogun, Zam Zam( bukan Zam JAD nih).. dan pelbagai tempat2 menarik ntok berbuka.. Almaklumlah area lembah kelang nih byk tmpt2 menarik.. Cuma ongkos nyer kurang menarik.. menyenaraikan pilihan2 buffet yg menarik

seoul garden – rm 46 hengget ++

kluang station- rm 20 hengget ++ ( x sedap)

Shogun – rm 80 hengget++ tp kdg2 ade diskaun.. mknan jepang nih..

Eyuzu – rm 80 hengget ++ (mknan jepang gak).. semenjak 2 menjak nih asyik rindu mknan jepang je aku.

Zam Zam -rm 40 hengget ++( makanan arab)

Flaming buffet – Rm 30 hengget ++ (steamboat)

So bagi mencover bajet aku nih.. ari biasa aku masak sendiri kat umah jer.. Bazar ramadhan ni sudah terlampau mahal.. boikot sama diaaaa…

feeeling raya masih blom menusuk kalbu lagi. Tringat plak Raya time kecik2 dulu.. pergh.. menarik dan memang tak pernah bosan.. malam2 kuar mkn colek ker.. ikan goreng tepung ker.. perghh.. puasa di klate mmg seronok tambah2 lg time kecik2 dulu. Aku sungguh merindui saat2 indah dulu..

Raya taun nih aku amik cuti 2 minggu. Sungguh x sabo nak balik klate nih. Kali ni mmg cuti lame aku amik.. saje je nak menghabiskan annual leave nih. hehe…

Persiapan raya plak aku baru je menyoping sket2.. hak hak.. maklumlah baru je nak merasa menyambut raya spt seorg syakaijin..

Selamat berpose dan selamat menyambut raye pada sumer..

maafler kalo ade tersilap dan terkasar bahase slama kite berkenalan.. kakaka..

ok ciaoooo sumer..

terbaru terkini sensasi

Posted in Uncategorized on August 10, 2011 by pijie

lame giler aku xmemblog..

aku memblog sbb rasa kecewa dan sedey mlihat video budak mesia kena belasah dan kena samun di london.

kesihan….kecewa.. dan terkilan…

sekian..

untuk melihat pelajar malaysia tersebut bleh la men-youtube “heartless robbery in london riots”…

Surat kepada Jepun

Posted in Uncategorized on March 16, 2011 by pijie

Tak pernah sekali aku berbicara ditujukan khas kepadamu.Tragedi menyayat hati membuat aku tidak mampu lagi menutup mulut terkatup rapat semberono.Masih ku ingat saat pertama kali aku jejakkan kaki di tanahmu. Kembang mekar bunga sakura, dingin nyaman angin menyambut ketibaanku. Yang melepaskan segala impianku melihat betapa gahnya bangsamu berdiri teguh.

Kini, matahari yang terbit di subuh hari tidak lagi mampu menyinari hari ceria di tanahmu. Hanya sadis dan pilu sebagai penyambut membuka mata. Ku pohon agar bumimu tidak terlepas dari barokah dan hidayah dari-Nya.

Ku tulis surat ini, ku wakilkan terhadap pincangnya sikap bangsaku.  Bukan aku maksudkan diriku sesempurna itu bagi mewakili saudara sebangsaku, tapi cukuplah sekadar aku merasakan itu tanggungjawabku meletakkan walau secubit rasa peka di benak kepalaku memohon kemaafan. Pincangnya mulut mereka, lawaknya jenaka mereka, maafkanlah kerana mereka masih jahil. Kerana mungkin mereka masih dibuai empuknya tilam dan indanya permaidani yang mereka hamparkan.

Bukan niatku memperli bala bencana yang melandamu, kerana aku pernah merasakan peritnya kehilangan suku juta bangsa seagamaku tatkala tsunami yang maha hebat melanda lembahku setengah dekad lepas.Tetapi, teknologi bukanlah tuhan sebagaimana rakyatmu pernah ungkapkan padaku. Sebagaimana tuhan yang pernah aku ceritakan kepadamu, itulah kehebatannya seperti yang kau saksikan sendiri umpama mala petaka yang pernah melanda bangsa terdahulu.

Bangkitnya kau dari perang yang kedua, membawa beribu kemodenan dan impak besar pada dunia, kemajuan dan kesempurnaan yang senantiasa diimpikan sekalian umat manusia. Kami di sini gah memandu kereta jenamamu, kami selesa mendengar lagumu, bahkan ada rakyat kami fanatik terikut rentakmu.Malunya kami kerana hilang jati diri dan keyakinan sendiri. Bahkan ada antara kami begitu memuja dan menyanjungmu.Hebatnya kau di sisi kami tatkala wujud secebis rasa bangga menyebut namamu.

Aku mohon sekali lagi kau bangkit, tapi dengan ideologi berbeza, agar kau lihat betapa besarnya tuhan yang selalu kami sebut dan kau bersama kami memperjuangkan risalah yang kami bawa. Kerana ini baru permulaan. Gambare nippong!!!

Aku lagi.

Posted in Uncategorized on January 15, 2011 by pijie

aku sedang melepak2 atas singgahsana.. sambil sedang mengusya2 fesbuk…

sambil tu tetibe aku teringat 2 movies yg aku tgk.. .

the social network .. dan lagi satu the shutter island..

diikutkan dari tema kedua cerita ni mmg kontra tp meninggalkn kesan yg agak mendalam pada mereka yg menontonnyer. Jalan ceritanya ringkas dan mudah bagi social network.. tp agak complicated dan membangkitkan saspens bg shutter island. Boleh tahan. Saranan aku tgklah kedua2 movies ini.

Weekend nih tetibe plak aku kekeringan uang.. jadi terpaksa menggunakan support level 2.. naseb baik sempat cover lagi untuk 4 hari nak masuk gaji nih… Mcm mane bleh jadi mcm nih.. rupenye2 baru aku teringat. agak byk spend aku bulan nih.. Jadi.. aku terpikir untuk membuat kad kredit. bank manakah yg sudi memberikan perkhidmatan mereka dgn kadar yg terendah. Aku sedang mengusya2.Bukannya untuk boros berbelanja tapi sebagai support level 3 aku di saat2 kesempitan wang.

Kehidupan aku sekarang sudah byk berubah semenjak masuk alam kerja. Nafsu tido semakin berkurang. Nafsu makan juga semakin berkurang. Dan mungkinkah sekarang aku lebih bertanggungjawab pada diri sendiri? Masih lagi tidak.Tapi kehidupan kini lebih terurus. Aku menyukainya.Demmit.

Mungkinkah ini petanda persepsi aku terhadap kehidupan sudah berubah? Deim. Aku terkeliru.Atau… mungkinkah berakhirnya zaman keremajaan? ahahaha. Aku masih bermonolog seorang diri mencari penyelesaian. Kita lihat nanti bagaimanakah proses pembesaran ini berlaku.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.