tukar tempat kerja baru lagi!!!! tidak…..

Posted in Uncategorized on January 12, 2011 by pijie

haish.. sejak kebelakangan nih susah tol menerbitkan blog2.. sebenarnye aku ade syarat untuk tulis blog..

apabila tahap kecergasan otak aku atas 70 persen, kemalasan aku 25% kebawah, kemurungan aku 40% ke atas, kesedihan aku 80% ke atas, kegembiraan aku 65% ke atas., keyakinan aku 73% dan sewaktu dgnnya.dan yang paling penting kebosanan aku adalah 99.999%. maka apabila badan aku menepati tahap peratusan emosi seperti yg dinyatakan di atas…  akan berjayalah aku menyiapkan blog.

tp skang ni aku rase kepala otak aku masih lagi high… hanyut….  so agak sukar aku decide status emosi aku.. papehal pun..  kebosanan aku boleh tahan melampau jugak duk dlm opis ni kesunyian.. sume org turun lepak minum air.. tp aku x de mood la plak dah… tangan aku gatal nak menekan papan kekunci nih…

aih… nampaknya aku akan bertukar tempat kerja lagi.. baru je elok2 dekat tropicana nih.. maka aku akan berpindah pula ke tempat baru di Quill 9, SS 14, petaling jaya..  malasnye aku nak pindah.. tp apakan daya.. x kerja x de duit..

aku x mo komen byk pasal keja sbb aku bukan jenis yg suke mengomen.. tp aku rasakn bekerja di alaf yg moden ni.. x ubah seperti robot.. kalo nak lebey detail lagi..  seperti robot fanuc LR Mate 200iC Series.. mcm tu la manusia hidup.. x yah ckp la sape2 pun.. something wrong in our life we need to change..  kita hidup seperti diprogram menjadi sebegini.. membataskan kita dari berfikir di luar kotak kehidupan biasa manusia biasa…..

berbalik pada bertukar tempat kerja.. aku bukan resign dari kerja nih.. cuma opis aku berpindah ke tempat yg lebey canggih and sophisticated lg..  byk la reason mengapa opis ni  wholly migrate ke sana..  tp aku x suka sbb kt ctu mmg jem kaw2.. adoiya… crowded.. hectic..

dan semua itu bukan aku yg pinta…  dan semuanya bakal berubah bulan 3 nanti..  hopefully hepi ending.

Cherating ni kitapppp!!!!

Posted in Uncategorized on January 5, 2011 by pijie

Pagi ni aku stat keje kol 7 pg.. on shift..  walopon agak malas kerna terpaksa bgn awal tp ok la.. aku suka.

YPM sekali lg menyambut kepulangan ex-student2nyer dgn memberi peluang kepada mereka2 termasuklah aku menginap 3 ari 2 mlm di Impiana Resort Cherating di kuantan walopon 8 km jerk dari kemaman..

Tu kali pertama aku ke sana walopon jarak dari umah aku kalo bawak x ikut had laju kebangsaan 20 min jer.. tp aku x pernah ke sana.. dats my first time.

Pantai kat cherating bole tahan. Ada org ckp airnya jernih. tatau la ye ke dop sbb time gua gi musim tengkujuh dan ombak kuat kaw2.

overall, percutian yang agak menarik sambil mendengar ceramah2 dan motivasi2 yang aku x dgr.

makanan ok.

tempat tido ok.

3 star.

life of a robot

Posted in Uncategorized on December 22, 2010 by pijie

At about 7.30am.. i just arrived at what so called office..i sat down at my chair.. acting like a boss then opened up my laptop… this is what i have been doing about 1 and half a month ago..

To be acting like a robot.. doing same routine everyday… is not my way of life actually..

But we human do not have other choice. Earning money, shoppings, eating same food everyday.. sometime i bear in my mind.. what a dull life human has lived for… I remember once before when my father said… ‘live with no aim”…  those words always come around my mind.. then I directly replied him in a very ironic way… “like you live with a very great aim before?’…  it sounds that way but i tried to make it not as rude as it was…

what is actually my aim.. what I am looking for?

For peace? richness?luxury?

but for how long I will stand for it.. something inside myself I can feel very empty.. honestly saying that we still want more for what we possess now.. I would say that in my mixed-scientific-way,”Desire boostly increases in proportion with what we capable of.

Thats how to describe what is human nature through my very own stupid words.

Soul needs to be fed by something we human continously searching for it.. It is lucky to be born as what I am now.Everything is going perfect outsides. Inside is what differentiating human with one another. But we all together have been growing up with same stuff feeding us typically.

Needy souls do not need materialism to be fulfilled. That is the first condition to find what we actually searching for.

 

 

ape2 saje

Posted in Uncategorized on December 3, 2010 by pijie

Tgh aku sedang dalam kebosanan tahap gampang cam nih.. jari2 jemari aku tak dapat kutahan menaip keyboard dgn begitu pantas tanpa sempat aku memikirkan apa yang aku harus aku luahkan.

Jangan tersilap kerna apa yg aku tulis bukan untuk dikongsi, bukan untuk diberitahu , bukan untuk digembar-gemburkan pada dunia. Aku jenis yg bukn mudah berkongsi, jauh sekali bercerita kehidupan bosan aku sehari2.

Tp tiba hadnya, kebosanan ini mengajak aku meluahkan di dpn display laptop 13.3 inchi ini. bosan2……………….

 

Arghhh.. bowsang2222…

Manusia yang bosan gemar mencari apakah aktiviti yang terbaik untuknya.

Kadang2 hiburan menjadi salah satu jalan gelap dan hitam dipilih mereka. Kita sekali lagi jatuh ke dalam lubang perangkap mereka. Mereka? aku tidak berminat bercerita mengenai mereka. Anggap sajalah mereka yang aku maksudkan adalah satu benda yang korg semua tak minat untuk amik tau. Aku memilih untuk menggunakan perkataan mereka kerna aku sendiri pun tidak jelas apa yang harus aku gambarkan mengenai mereka. Lupakan.

Bercerita mengenai watak2 lain dlam dunia amat menyusahkan dan mungkin aku akan diberikan gelaran bz body. Jadi aku lebih suka meluahkan apa yang aku rasa. Pahit? Manis? masam? payau? aku sendiri yang rasa jadi aku tahu apa yang akan aku gambarkan.

straighforwardly, aku bukanlah org yang pandai bercerita… aku lebih suka dengan melalut dan melolot. sehingga kekadang aku hilang arah mengenai apa yang bakal aku beritahu.

tajuk aku bosan.

Aku tekan youtube. cuba mencari apa yang menarik. sama seperti apa yang aku lakukan bertahun2 lepas. Tetiba entah mcm mana tangan aku gatal mendonlod cerita holi wood(hutan suci) bertajuk growns up.

Aku lebih suka cerita2 ringan seperti movie ini yang aku rasakan tak terlampau pening dan berbelit untuk aku fikirkan. Tahap kemampuan otak aku berfikir buat masa ini boleh aku klasifikasikan tahap yang terburuk dan tergampang tatkala aku memang begitu malas berfikir. Setahun 2 ini aku lebih suka berkhayal dari berfikir. termenung. AKu sendiri tidak pasti apakah yang aku cari.

mungkinkah ketenangan? atau kebahagiaa? walaupun aku sedar ini bukanlah wktu yang terbaik untuk bermonolog seorang diri tapi bila lagi? sampai saat aku mungkin beranak pinak nanti? atau sampai tiba saat aku sudah merasakan sudah terlalu tua lagi untuk berimaginasi? terkelu aku mencari penyelesaian seorang diri.

Sekali lagi aku melalut tanpa aku sedari melupakan topik asal flow cerita ini. Kembali pada growns up, walaupun ia adalah sebuah movie yang cuba mengambil tema kekeluargaan ………………… tapi kdang2 aku terhibur melihat unsur lucah2 yang susah aku gambarkan adakah terlampau atau tidak? YOU WATCH THEN YOU JUDGE.

OK. bagi mereka yang sudah rasa bosan dengan tajuk aku… aku alu2kan berehat minum kopi seketika.. layan facebook sementara menanti mood membaca datang kembali. Aku mmg suka menulis. Aku suka berkarya. Tapi terpulang cara aku menyampaikannya.

Melihat pada Growns up, aku tersentuh melihat bagaimana persahabatan 3o tahundulu  berputik hadir kembali di saat mereka bertemu dalam majlis pengebumian guru mereka.

Membesar dengan pelbagai gaya, berjaya dalam ertikata mereka sendiri, dengan anak pinak masing2… memberi tamparan awal kepdaku.. mungkini inikah yang bakal berlaku kepada aku 30 tahun nanti?

Termenung lagi melihat movie ini.  atau hidup lagikah 30 tahun nanti? dan betapa rindunya mengimbau peristiwa 30 tahun dahulu??

Melihat kembali hidup aku sendiri 10 tahun lepas sudah cukup mendatangkan persaan sayu. Masa yang tak mungkin akan berputar kembali. Dan mesin masa yang tak kan mungkin akan tercipta di dunia ini.

saat aku terjun ke dalam parit mandi manda. masuk utan mencari cabaran.. berkeliaran di mlam raya… hidup di kampung yang sungguh tenang dan jauh dari memikirkn arah tuju kehidupan yg bosan.Kampungku yang indah.. rakan2 sekolahku yang riang gembira.. cikgu darjah 1 yg dah aku x tau kemana boleh aku cari dia lagi..sudah tua dan berumurkah dia? 16 tahun lepas dia mengajarkan aku A,B,C…. 1+1=2.. ingin aku berjumpa dia kembali.. bertanyakan padanya… masih ingatkah lagi dia pada murid2nya 16 tahun lampau… bagaimana sabar dan tabahnya dia mengajarkan kami, dan bukan bercakap kosong.. ia masih segar dalam ingatan aku lagi. masih dan masih dan akan terus masih.

dan adakah kehidupan kita seperti apa yang dibawakan dlm cerita growns up? Aku masih terpkir2..

 

6 bulan aku menyendiri.

Posted in Uncategorized on November 16, 2010 by pijie

yooo.. gile lame gile babeng aku x update belog nih..

dh 6 bulan tu dude.. semenjak keje nih malas gilaaaa nak update2 blog.. bukan mase x de tp malas.. hahahaha

ok lah.. 6 bulan lepas byk dah pengalaman aku balik mesia nih.. mcm2 dah aku wat.dah bertukar2 kijo pulak dah..

balik dari mesia dulu aku aku stat cari kije kat kilang.. maklumlah.. setahu aku budak2 engineering nih keje kilang je la boleh buat..  gaji???? hurm.. sebagai budak kilang.. gaji aku x lah seberapa..

maklumlah kalo org tanye aku keje ape.. aku ckp la keje kilang.. perghhhhhhhh.. so org yang bertanya akan serta merta senyap la takut aku terasa kalo dieorg bertanya lebey2 plak.. malas aku nak ckp n citer byk2 so dorg akan stop dgn sendiri apabile aku jwb mcm tuh..

seperti yg satu satu dunia sudah maklum.. kite keje nih nk dpt gaji.. hurm.. so samelah mcm aku.. kalo2 bos2 aku ker.. rakan3 kilang aku tanye dulu pun.. aku ckp je la.. aku keje sbb duit. so mmg dah prinsip aku mcm nih. korang janganlah ckp aku sesat plak. sbb korang pun same.. x yah lah ckp kerja sbb benda lain.. hipokrit name die tuh.. hak hak hak hak.. sape2 yg terase jgn le tersinggung.. gua wat lawak je tuh..

seperti yang satu dunia sudah tahu… keje kt kilang nih. melain2kan cina2.. bos2.. manager2… yg lain tu x kesah la ape jawatan sekalipun.. bak engineer.. speselist ke… executive ke… gaji2 die mmg x leh bla.. ciput!!.. cam ne nak idup? bos2 la yg makan duit bykk.. bonus pun kaw2 die kaut..

so.. seperti yang satu dunia juga telah sedia sedar… sebelum aku membazir lebey lame lg ditempat tu. so baik aku angkat kaki bla cepat2.. at least setahun 2,3 tahun nanti x de la menyesal sgt membazir masa kt ctu.so aku pun nak jugak la keje semak2 pakai tie ke.. pakai kasut clark ke.. baju british india ke.. g2000 ker.. teringin la jugak aku nak jadi mcm tuh.. ni ape brg aku gi keje pakai baju buruk.. sedey beb.. tau la keje kilang tapi jgnla panggil aku operator kilang.. hak hak hak.. gurau jerkk..

so skng nih citer terbaru aku lepas 6 bulan menyendiri kerja kt kilang nun jauh di sana. aku pun pindah la plak kampeni lain.. yg aku harapkan dpt la memberi aku jati diri dan makna kehidupan bekerja yg sebenar.. rupa2nya.. kerja kt cni.. baru ku sedarrr.. baru ku tau.. agak mencabar jugakk .. sebab aku dah agak terlencong sedikit dari dunia pengajian aku dahulu. tp org putih ckp lah .. nevermind. janji aku bahagia dgn kerja aku skng.. dan aku harap tidak menyesal di atas pilihan yang telah aku buat dahulu..

dan buat masa ini. aku hepi lg. masih lagi gumbira.. so aku secara sah bertukar dari engineer kilang jadi la IT analyst di sebuah kampeni yg terletak x jauh dari umah sewa aku.. inilah kisah hidup aku 6 bulan sekembalinya dari dunia perjuangan seberang laut sana.

time kasih..

pijie

skop kerja gua

Posted in Uncategorized on May 8, 2010 by pijie

hari ni ari sabtu.. best giler babeng dpt cuti ari nih.. aih… cuti 2 hari amat2lah dihargai kerna bleh bgn lewwat, swonok tahap kaw2….

oleh kerna sudah terbiasa bgn agak awal kerna hari2 bekerja yg mmg bosan… ari ni pun aku bgn awal gaks… perghhhhh.. pekerja yg berdedikasi betol gua mcm nih…

gua baru dpt gaji pertama… tp x de la besar mane pongs… sbb masuk x cukup bulan.. tp kaw2 jugak membantu gua nak bayar keter nanti.. haishhh… lambatnyer nk kuor nih..

kerje gua name je title engineer… tgk title x bleh blaaaa… tp kalo wat kerja.. sikit lg mcm general worker.. huk huk huk… semua benda2 mcm macai pun kena buat jugaks.. agaklah sakit ati…

tp yg swonok dan mmg swonoknyer… keje kt cni.. bg yg berstatus primary engineer mcm gua nih.. mmg mase terluang kaw2 byk.. sbb x tau ape nak wat.. so gua asyikklah melepak dlm office engineering yg mmg agak terpelosok dan terpencil itu.. kalo boss kilang round2… gua berlakon bz kaw2… mmg cover licin lecun abis..

so tugas2 gua yg korang perlu tau selain membuat trouble shoot atau membaiki mesin2 rosak adalah seperti berikut;

1. memasang mentol lampu

2. menukar mentol lampu

3.membaiki flush jamban yg rosak

4.menukar plug yg terbakar fius

5.mengangkat tangga

6.menampal poster

7.mengusya awek2 kilang2 (yg cun2 je la)

kesimpulannye…. gua bleh menjadi kontraktor rumah yg berjaya suatu hari nanti. dan seorang general worker berijazah.

Dia yang istimewa

Posted in Uncategorized on March 16, 2010 by pijie

Entah mengapa piji  merasakan dirinya sungguh malas memuat turun idea2 nya yang bernas ke dalam laman blog pijie.wordpress.com.

Dia bukannya tiada idea. Bahkan kalau ditadah air satu ofuro. Ideanya lebih byk dari itu. Tetapi dia mmg sungguh malas. Malas yg teramat. rumahnya dibiarkan bersepah. sampah2 dibiarkan berterabur. Jiwanya dibiarkan kosong. kosong dengan ruang yg lapang tetapi berkecamuk. seperti air di dalam ofuro yg bertakung, sekali disentuh akan berkocak. Kocakan yg bukan sahaja hadir dgn bunyi pecikan air. Tetapi berbuih2 keruh.

“Arghhhhhhhhhhhh”, die menjerit kebosanan.

“hwaaarggggggggggggghhhhhhhh”, jeritannya dibalas oleh satu lg bunyi jeritan dari tingkat atas apartment mewahnya di Unga, Chiba ken.

Piji terkesima.Kelu.siapa yg berani membalas jeritan kebosanannya di kawasan kediaman elit di perumahan tersebut. Ingin dicapainya kunci kereta mewah Brabus latest edition yg baru dimilikinya 2 minggu lepas. Hajatnya hendak keluar meronggeng mengelilingi bandaraya Noda. Satu daripada 10 finest place to live in the world.Begitulah digambarkan tempat tinggalnya sekarang dengan perkataaan inggeris.

Sambil mengabaikan jeritan yg baru didengarinya sebentar tadi. Pintu rumahnya diketuk bertalu2.

“tok tok tok”, gelombang ketukan pertama.

“ting tong”, alunan merdu loceng kediamannya dibunyikan.

pintu rumahnya dibuka dengan seribu tanda ingin tahu……….

to be continued next week